Een pianola als geschenk van de familie Reuse!

Onlangs kregen we in WZC Ter Berken een uniek en zeldzaam muziekinstrument cadeau: een pianola!  De pianola is bijna 90 jaar oud en siert voortaan de cafetaria van ons woonzorgcentrum.

 

Marc Reuse kwam een paar jaar terug in contact met WZC Ter Berken toen hij er samen met Kaat Vandaele en hun kinderkoor kwam optreden voor de bewoners.  Zo kwam hij op het idee om dit prachtige muziekinstrument bij ons een nieuwe thuis te geven.

 

Marc vertelt het verhaal achter deze pianola:

“Mijn grootvader heeft de pianola gekocht in 1929. Zelf kon hij het instrument niet bespelen, maar hij had het gekocht voor zijn dochter Suzy. Zij was een zeer goede muzikante en studeerde zelfs aan  het conservatorium. Het muziekinstrument stond bij mijn grootouders, één straat verder. Op 12-jarige leeftijd kreeg ik de kriebels om er ook op te  leren spelen. Mijn eerste pianolessen kreeg ik van tante Suzy, die me op weg zette. Daarom blijft het voor mij een speciaal muziekinstrument. Het was de start van mijn muzikale loopbaan. Op 14-jarige leeftijd begon ik ook orgel te spelen. Ik speelde ondertussen al een paar jaar op de piano, maar de mechaniek van de pianola werkte niet.  Dat vond ik heel jammer.  Mijn nonkel was architect en een enorm handige technieker.  Hij wist hoe het kwam dat de mechaniek niet werkte. De pianola werkt met lucht die geblazen wordt door bepaalde rubberen buisjes en deze buisjes waren verstorven.

Mijn nonkel daagde me een beetje uit om de pianola te herstellen. Ik zou in de vakantie al die verstorven buisjes vervangen door plastiek buisjes.  Dat waren wel meer dan 100 buisjes en ik ben er ruim 6 weken mee zoet geweest.

Ik had 2 rollen plastiek buisjes gekocht. Het was een enorm secuur precisiewerk dat zeer veel concentratie vergde, buisje per buisje werd afgemeten om te vervangen.

Grootvader was toen al wat ziek. Hij was constant in de living met de pianola. Hij was “toppe-nerveus” omdat hij overtuigd was dat ik die pianola nooit meer ineen zou krijgen.  Uiteindelijk was dit een hele onderneming, maar het is met succes in orde gekomen.”

 

Ondertussen is tante Suzy overleden en kregen Marc en zijn familie de opdracht om een nieuwe bestemming te zoeken.  Marc heeft nog steeds een emotionele binding met de pianola en is de enige die erop kan spelen.

Hij wil dat de pianola een zinvolle bestemming krijgt, waar mensen ervan kunnen genieten en waar hij zelf nog toegang heeft om er af en toe eens op te spelen.

 

Binnenkort wordt de pianola weer gestemd en kijken we er al naar uit om van de concertjes van Marc te genieten. Alvast hartelijk dank aan familie Reuse!

SONY DSC

SONY DSC

DSC_0069 DSC_0070